စားေသာက္ဆိုင္စာရင္း ဘယ္လိုစစ္မလည္း(၁)





စားေသာက္ဆိုင္စာရင္း ဘယ္လိုစစ္မလည္းဆိုတဲ့ အေၾကာင္းအရာဟာ စာရင္းစစ္ပညာနဲ႕ ဆက္စပ္ေနတဲ့အတြက္ အၿပည့္အစံုဆိုရင္ စာရင္းစစ္ လုပ္ထံုးလုပ္နည္းေတြ စာရင္းစစ္ အစီအစဥ္ေတြပါ ထည့္သြင္းေဖာ္ၿပေပးမယ္ဆိုရင္ အရမ္းမ်ားၿပားသြားမွာ ၿဖစ္တဲ့အတြက္ စားေသာက္ဆိုင္ လုပ္ငန္းပိုင္ရွင္တစ္ဦးအေနၿဖင့္  သို႕မဟုတ္ တာ၀န္ရွိသူ တစ္ဦးအေနၿဖင့္ မိမိလုပ္ငန္း စာရင္းႏွင့္ ပါတ္သက္ၿပီး အဓိက သိထားသင့္တဲ့ စာရင္းပိုင္း စာရင္းစစ္ျခင္းအပိုင္းကိုပဲ အဓိထား ေဖာ္ျပေပးသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

စားေသာက္ဆိုင္ဆိုတာ စားသံုးသူေတြ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္မယ့္ အစားအေသာက္ေတြကို တည္ခင္းေရာင္းခ်ၿပီး စိတ္ႏွစ္သက္ဖြယ္ ၀န္ေဆာင္မႈေပးတဲ့ လုပ္ငန္းလို႕ ဆိုနိုင္ပါတယ္။

စားေသာက္ဆိုင္စာရင္းရဲ႕ သဘာ၀အရ ေယဘူယ်အားၿဖင့္ စာရင္းပံုစံ ႏွစ္မ်ိဳး ရွိပါတယ္။ တစ္မ်ိဳးက ၀ယ္ၿပီးေရာင္းတဲ့ ပစၥည္းေတြနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ အေရာင္းအ၀ယ္ ပံုစံမ်ိဳးရယ္ တစ္မ်ိဳးက ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္ၿပီးမွ ေရာင္းခ်တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ၊ အရက္ တစ္ခုနဲ႕တစ္ခု စပ္ဟပ္ၿပီးမွ ေရာင္းရစပ္တဲ႕ စပ္အရက္ (Cock tail) ေတြအတြက္ ထုတ္လုပ္မႈ စာရင္းပံုစံရယ္တို႕ ျဖစ္ပါတယ္။

စာရင္းပိုင္းကၾကည့္ရင္ ေန႕စဥ္ေငြ၀င္ေငြထြက္သြင္းမည့္ ေငြစာရင္းစာအုပ္၊ ပစၥည္းအ၀ယ္နဲ႕ပါတ္သက္ျပီး ေန႕စဥ္ကုန္၀ယ္စာရင္းရွိမယ္၊ အ၀ယ္ပစၥည္းလယ္ဂ်ာေတြကို အမ်ိဳးအစား ခြဲၿခားထားၿပီး အရက္ ဘီယာစသည္တို႕က အုပ္စုတစ္စု အခ်ိဳရည္ ေဖ်ာ္ရည္က အုပ္စုတစ္စု အစားအေသာက္အတြက္ အသား ငါး ပုဇြန္ေတြက အုပ္စုတစ္စု ကုန္ေၿခာက္ဆိုတဲ့ ၾကာဇံ ေခါက္ဆြဲ ေတြက အုပ္စုတစ္စု ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ အသီးအႏွံေတြက အုပ္စု တစ္စု ထားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီလို ခြဲျခားထားတာက လုပ္ငန္းအတြက္လည္း အဆင္ေျပ စာရင္းစစ္ေဆးရာမွာလည္း လြယ္ကူမႈ ရွိနိုင္ပါတယ္။ကုန္၀ယ္လယ္ဂ်ာစာရင္းကို အုပ္စုအလိုက္ ခြဲျခားထားျခင္းအားျဖင့္ တစ္ရက္ခ်င္းစီအလိုက္ အမ်ိဳးအစားတစ္ခုၿခင္းစီအတြက္ ကုန္၀ယ္စာရင္းကို အလြယ္တစ္ကူ ၾကည့္ရႈ႕နိုင္ပါတယ္။

လုပ္ငန္းသဘာ၀အရ စားေသာက္ဆိုင္ အ၀ယ္ေတာ္ေတြအေနနဲ႕ ေစ်းထဲမွာ ေတြ႕ရာပစၥည္းကို ၾကံဳသလို ၀ယ္ရတာဆိုေတာ့ တစ္ဆိုင္ထဲကေန ကုန္ေျခာက္၊ အရက္၊ အခ်ိဳရည္ စသည္ျဖင့္ ပစၥည္းမ်ိဳးစံု ပါနိုင္ပါတယ္။ ဘယ္လိုပင္ပါပါ ေငြစာရင္းစာအုပ္တြင္ အထြက္ျပသည့္အခါ အ၀ယ္ေျပစာရဲ႕ စုစုေပါင္း က်သင့္ေငြကို သြင္းၿပီး ပစၥည္းအုပ္စုအလိုက္ လယ္ဂ်ာေတြမွာေတာ့ တစ္မ်ိဳးခ်င္းစီသြင္းၿပီး စာရင္းကိုက္ၾကည့္ဖို႕ လိုပါသည္။ မကိုက္ရင္ အစမ္းရွင္းတမ္းဆြဲရင္လည္း မကိုက္နိုင္တဲ့အတြက္ သတိျပဳရမဲ့ အခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

၀ယ္ေရာင္းအေနနဲ႕ ဆိုရင္ေတာ့ စာရင္းသမားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စာရင္းနိုင္နင္းၾကပါတယ္။ ထုတ္လုပ္မႈစာရင္းနဲ႕ ပါတ္သက္လို႕ စားေသာက္ဆိုင္ရဲ႕ စာရင္းထုတ္လုပ္မႈ ပံုစံဟာ ပစၥည္းအမ်ားၾကီးထုတ္လုပ္မႈ (Mass Productin) ပံုစံနဲ႕  အသြင္ျခားနားမႈ ရွိတဲ့အတြက္ သာမန္ကုန္ထုတ္လုပ္မႈစာရင္း (Manufacturing A/C) မ်ိဳးနဲ႕ ေရးဆြဲရင္ စစ္ေဆးတဲ့အပိုင္းမွာ အားနည္းမႈ ရွိနိုင္ပါတယ္။

စာရင္းပံုစံလို႕ ေျပာရင္ လခ်ဳပ္ႏွစ္ခ်ဳပ္ စာရင္းပံုစံကို စာရင္းသမားေတြ ေျပးျမင္ၾကပါလိမ့္မယ္။ စာရင္းစကားနဲ႕ ေၿပာရရင္ စာရင္းပံုစံကို ဖြဲ႕စည္းေပးတာက စာရင္းေခါင္းစဥ္ဇယားလို႕ဆိုတဲ့ (Chart of Account) ျဖစ္ပါတယ္။

ဆက္လက္ေဖာ္ၿပေပးပါမည္။
 စံတန္ဖိုး (Standard Cost) သေဘာတရား


0 comments:

Post a Comment